Vad fungerar bäst med en VPN – mikro-PC eller VPN-router?

Allt fler väljer att skaffa en VPN-tjänst, och allt fler väljer att skydda sig med en VPN utan att behöva en applikation, det vill säga trådlöst via en dator eller mikro-PC.

I den här guiden berättar vi bland annat vad som skiljer en mikro-PC och en VPN-router när det kommer till att erbjuda trådlöst VPN-skydd, samt vilken produkt som ger dig mest för pengarna.

Vad är en VPN-tjänst?

En VPN-tjänst gömmer din unika identifierare på internet, det vill säga din IP-adress. VPN-företaget ger dig ett anonymt IP-nummer så fort du ber om det, som du bland annat kan använda för att låsa upp streamingtjänster och fildela utan att bli hotad av upphovsrättslobbyn.

Att låsa upp SVT Play utomlands samt att låsa upp amerikanska Netflix i Sverige är två populära användningsområden för VPN-tjänster.

Tips: VPNBasen har skrivit en bra guide om vad en VPN är, som passar perfekt för alla som vill ha nybörjarvänlig information om hur en VPN fungerar.

Ska du använda en mikro-PC eller en VPN-router?

VPN-routrar är lätta att komma i gång med då all viktig programvara finns med redan från start. Om du har goda kunskaper inom mjukvara och en hög budget, satsa på en mikro-PC. Men om du har en mindre budget och är ute efter en smidigare lösning, då rekommenderar vi en VPN-router.

Du får alltså mest för pengarna med en VPN-router, men du får samtidigt en starkare VPN-spridare om du satsar på en mikro-PC då de i princip alltid är starkare än VPN-routrar.

Vad kostar en VPN-tjänst?

En VPN-tjänst kostar i regel mellan 15 och 80 kronor per månad. Faktorer som avgör priset inkluderar bland annat hur långt VPN-abonnemang du skaffar, vilken VPN-tjänst du väljer samt hur många enheter du får skydda på ett abonnemang.

Om du exempelvis får skydda 3 eller 10 enheter spelar roll, då styckpriset per skyddad enhet är viktigt för många kunder.

Läs mer: Så fungerar mikro-PC-enheten Toshiba Satellite Click.

3 fördelar med att använda en VPN-router/mikro PC 

  1. Du kan skydda hur många enheter du vill på en och samma gång. Du behöver alltså inte bry dig om enhetsbegränsningar som bestämmer hur många samtidigt uppkopplade enheter du får ha.
  2. Det är smidigt då du slipper använda VPN-appar. Alla enheter som kopplas upp mot routern/mikro-PC-enheten skyddas nämligen per automatik.
  3. Det finns många VPN-routrar/mikro-PC-enheter att välja på. Asus, Netgear och Vilfo är tre företag som säljer VPN-routrar/mikro-PC-enheter.

Vad är en VPN-router?

En VPN-router är en kraftfull konsumentrouter som fungerar tillsammans med de krypteringsprotokoll som VPN-tjänster i regel använder, såsom WireGuard eller OpenVPN. VPN-routrar klarar alltså av att anonymisera hela din internetuppkoppling på ett enkelt sätt.

Vad kostar en VPN-router?

En VPN-router kostar ofta från cirka 1 500 kronor upp till omkring 5 000 kr. Snittpriset ligger på ca. 2 000 kr. Anledningen till att en VPN-router kostar så pass mycket är att VPN-tjänster kräver mycket hårdvaruprestanda för att fungera optimalt tillsammans med en router.

Om du köper en router som inte är tillräckligt kraftfull får du nöja dig med låga hastigheter på mellan cirka 5 och 10 Mbps nerströms per enhet.

Vad är en mikro-PC?

En mikro-PC är en kompakt hemdator som i regel har en tillräckligt god prestanda för att fungera som en VPN-router. Det finns inget inbyggt stöd för att en mikro-PC ska gå att använda som en VPN-router, utan det får du lägga till själv genom att installera programvara.

Tomato och DDWRT är två routerprogramvaror som fungerar utmärkt tillsammans med mikro-PC-enheter.

Läs mer: Så styr du ditt hus med mobiltelefonen.

Vad kostar en mikro-PC?

En mikro-PC kostar ofta mellan 1 000 och 8 000 kronor. En genomsnittligt stark mikro-PC har idag ett snittpris på cirka 5 000 kr. De faktorer som påverkar priset på en mini-PC inkluderar bland annat vilken prestanda som erbjuds samt märket på mikro-PC-enheten.