Mobiltelefonin – då och nu

Våra mobilabonnemang har förändrats kraftigt på senare år. När mobiltelefonin började bli utbredd betalade man ofta per SMS och minut av samtal. Idag erbjuder så gott som alla stora mobiloperatörer fria samtal och SMS. Hur skiljer sig egentligen dåtidens mobilkostnader mot nutidens?

Då: Obefintlig surf – Nu: Fri surf

Surfdata är något som förändrats kraftigt sen 00-talet. När folk skaffade sina första mobiltelefoner fanns ofta ingen tillgång till surf. När det väl kom, så var det dyrt och webbläsarna i Nokia- eller Sony Ericsson-telefoner var på den tiden inget att hurra över. Så småningom började det gå att läsa nyheter, men webbläsarna tillät inte mycket mer än textläsning.

Idag har mobilsurfen ersatt fast bredband för många personer. Förvisso når det inte lika hög hastighet som till exempel fiber, och fri surfmängd är förhållandevis dyrt, men för dom som inte är dom största internetanvändarna, så kan det fungera fint med enbart mobildata.

Mobilwebbläsarna klarar av väldigt mycket mer idag – även om de fortfarande inte kan jämföra sig med funktionaliteten i en datorwebbläsare.

Då: Yuppie-nalle – Nu: Mobilen, luren

När de första ficktelefonerna kom på sent 80-tal kallades de för ”yuppie-nalle”. De var dock svindyra och det var knappast något som de flesta unnade sig. En konversation mellan två stolta ficktelefonägare kunde låta såhär:

  • ­Schysst yuppie-nalle!
  • Tack, det är en Motor-Ola!

Än idag lever ”nalle” kvar som slang för mobiltelefon, men ”yuppie” hörs knappast användas längre. Motorola gör fortfarande telefoner, men har sedan länge fått lämna marknadsandelar till konkurrenter som iPhone och Sony.

Slang som är vanligare att höra idag är till exempel:

  • Lur
  • Mobbe
  • Mobil
  • Fånen.

Då: Pris per meddelande och minut – Nu: Fria samtal och SMS

Att ringa eller SMS:a mycket kunde bli riktigt dyrt för 20 år sedan. Det gällde i synnerhet om du ringde eller skickade meddelanden utrikes. Idag behöver de flesta med abonnemang knappast oroa sig för långa telefonsamtal eller SMS-konversationer. Så gott som alla svenska mobiloperatörer erbjuder fria samtal och SMS i sina abonnemang.

Förvisso är det inte samma med kontantkort – men kontantkort tycks försvinna gradvis.

Då: Suddiga bilder – Nu: Högupplöst

Idag har alla mobiler en kamera – det är en självklarhet – så var det dock inte när mobilanvändningen började bli utbredd.

Den första kameramobilen, Kyocera VP-210 Visual Phone,

lanserades i Japan runt millennieskiftet och hade en kapacitet på 20 JPEG-bilder och två videobilder per sekund. Viss skillnad mot dagens iPhones och Androids, alltså. Runt år 2003 började kameramobiler slå igenom på riktigt.