Toshiba Satellite Click 2 Pro

Toshiba Satellite Click 2 Pro

Design och skärm:

Datormarknaden är full av Windows-drivna laptop/tablet-hybrider. Få produkter erbjuder dock den prestanda och kvalitet som Microsoft Surface Pro 3. Kanske är det denna produkt Toshiba siktar på när de nu lanserar Toshiba Satellite Click 2 Pro? Den nya produkten kombinerar ett kraftfullt inre med en design som gör den till en kompakt laptop och stor tablet. Produktens huvudkomponent är en tablet med en 13,3 tum skärm. Den relativt stora skärmen gör produkten till en klumpig tablet. Skärmen gör visserligen upplevelsen av att surfa på webben roligare än med många andra mindre tablets. Den är ändå inte en särskilt bra tablet. Dess kraftfulla inre gör den både tung och tjock. Bara den del av produkten som innehåller skärmen väger nästan dubbelt så mycket som Apple iPad Air 2.

Huvudkomponenten har en minst sagt underlig design. Dess bakstycke påminner om undersidan av en laptop. Stora ventilationshål för de inbyggda fläktarna, är den största bidragande orsaken till känslan av att produkten inte är en vanlig tablet. När komponenten inte är monterad i sitt inkluderade tangentbord förstärks känslan. Produktens undersida är helt platt, till skillnad från alla andra sidor av produkten som är kraftigt avsmalnade. Den platta undersidans design är väl motiverad. När produkten inte sitter i sin docka är det undersidan som ger användare tillgång till datorns viktigaste portar. Här finns en USB 2.0-port, ett 3,5 mm hörlursuttag, en micro HDMI-port och en AC-port. Utöver dessa finns en microSD-kortläsare på datorns vänstra kortsida. Läsaren gömmer sig bakom ett plastlock som skyddar den från omvärlden.

På huvudkomponentens vänstra sida finns tre knappar. Två av knapparna är tänkta att reglera ljudvolym medan den sista är en av/på-knapp för datorn och skärmen. Knapparna är tunna och små men också väl synliga, lätta att känna sig fram till och ger god haptisk feedback.

Huvudkomponentens bakstycke täcks av borstad metall. Materialet känns bra i handen och ger produkten en känsla av god kvalitet. I baksidans övre högra hörn finns en liten kamera, en mikrofon samt en av två högtalare. En liknande högtalare finns på baksidans vänstra sida. I de två hörnen på baksidans nedre del finns en silverfärgad Toshiba-logotyp och en grå Harmon/Kardon-logotyp. Mellan dessa finns ett fult klistermärke, som visserligen går att ta bort.

 

Huvudkomponentens framsida täcks av en stor glasskiva. Skivan täcker den stora skärmen och dess breda ram. Runt skivan finns en tunn gummiram som skyddar skärmen när den läggs ner över tangentbordet. Mitt under skärmen finns en Windows-logotyp som fungerar som Start-knapp för Windows. Knappen är kapacitiva men ändå opålitlig. För att den ska fungera pålitligt krävs att man trycker hårt med fingret rakt över knappen. Det händer oftast inget om man råkar trycka fingret bredvid mitten av logotypen. Ovanför skärmen finns en videosamtalskamera och ljussensor. I framsidans nedre högra hörn finns ett Intel Core i5-märke.

Huvudkomponenten har en snygg och stilren framsida. Bakstycket bär ett snyggt material men mynnar ut till en vass kant på produktens sidor. Detta betyder att den känns lite obehaglig att hålla i händerna. På grund av sin vikt är den visserligen ändå lättare att använda liggande i knät eller på ett bord.

Satellite Click 2 Pro:s andra stora del är produktens löstagbara tangentbord. Denna komponent väger mer än huvudkomponenten och tar produktens sammanlagda vikt till knappt två kilogram. Tangentbordets ovansida täcks av samma metall-material som finns på huvudkomponentens baksida. Tangentbordsdelens undersida använder ett mönstrat plastmaterial som har god byggkvalitet. Baksidan av dockan är också byggd av plast men har en matt grå finish. På baksidan finns ett flertal portar. De är datorns enda tillgängliga portar när huvudkomponenten är dockad i tangentbordet. Här finns en AC-port, två USB 3.0-portar, en SD-kortläsare, en HDMI-port samt en kombinerad 3,5 mm hörlurs/mikrofon-port. Portarna är inbyggda i produktens tjockaste del. Här övergår tangentbordskomponenten till huvudkomponenten och mäter cirka två centimeter i tjocklek.

 

Vid produktens bakre del övergår tangentbordsdelen till en docka. Här finns en bred I/O-port och två delar av låsningsmekanismen. När huvudkomponenten dockas med tangentbordet aktiveras tangenterna och portarna på produktens baksida. Det är relativt enkelt att skjuta ner huvudkomponenten i tangentbordet men det tar en stund att lära sig exakt hur skärmen ska hållas för att den ska falla rätt på plats. När huvudkomponenten har låsts fast finns det tyvärr inget lätt sätt att skilja dem åt. Enligt Toshiba ska man ta tag i huvudkomponenten och lyfta den rakt upp. Detta är helt omöjligt. För att lyckas separera de två delarna från varandra krävs en hand som pressas ner mot tangentbordsdelen och en hand som drar skärmen rakt upp. Låsmekanismen är alldeles för svår att använda. Den förstör hela idén med Toshibas hybrid-design. Produkten förvandlas till en laptop som, om man orkar, kan bli en tablet. Till och med den billiga Acer Switch-familjen har en betydligt bättre låsningsmekanism än Toshibas 10 000 kronors-produkt.

Till skillnad från exempelvis Microsoft Surface Pro 3, har Click 2 Pro inget stöd bakom skärmen. Den förlitar sig istället på tangentbordet som motvikt och styrkan i dockan, för att hålla sig stående. Detta betyder att skärmen känns oproportionerligt stor och tung i jämförelse med tangentbordsdelen. När skärmen vinklas till sin största vinkel känns det som om tangenbordet ska lyfta av skärmens vikt.

Om produktens låsningsmekanism är dess största problem, är tangentbordet dess näst största. För att sitta på en produkt som kostar 10 000 kronor är tangentbordet riktigt uselt. De plastiga tangenterna täcks av en glansig yta som känns svettig. Tangenterna är visserligen väl separerade från varandra men saknar ordentlig haptisk feedback och är därför svåra att använda.

Produktens stora pekplatta är lätt att använda men är opålitlig när det gäller gester. Under mina två testveckor misslyckades uppskattningsvis hälften av de Windows-gester jag försökte mig på. Plattans opålitlighet gör att jag snabbt struntade i att använda gester över huvud taget.

Click 2 Pro skeppas med en 13,3 tum Full HD-upplöst skärm. Skärmen använder en bra LCD-panel som erbjuder imponerande prestanda. Eftersom den är LCD-baserad har den små problem med svärta men lyckas leverera fina färger och hög ljusstyrka. Skärmen lyckas hålla uppe sin bildkvalitet vid höga betraktningsvinklar, med undantag för svärta som påverkas kraftigt vid extrema vinklar.

 

Prestanda:

Innanför skalet på Toshiba Satellite Click 2 Pro finns en Intel Core i5 4210U-processor, 8 GB RAM-minne och 128 GB flashbaserat lagringsutrymme. Dessa komponenter gör produkten till en av hybridmarknadens mest kraftfulla produkt. Den starka processorn gör det möjligt att använda produkten med de flesta produktivitetsverktyg. Den inbyggda Intel HD Graphics 4400-enheten tar hand om alla grafikrelaterade problem. Enheten är tillräckligt kraftfullt för att spela lokal Full HD-upplöst video av hög kvalitet, men kan knappast användas för annat än enkla spel. Moderna spel med höga prestandakrav kan helt enkelt inte köras på datorn med någon större framgång.

Med ett kraftfullt inre har Click 2 Pro stora problem med att hålla sin batteritid på en rimlig nivå. Capishes vanliga batteritest, som består av Full HD-upplöst lokal video-uppspelning, ger Toshibas hybrid ett resultat på 4 timmar 20 minuter. Resultatet är en besvikelse då det inte kan stå emot stora delar av laptopmarknaden, som vanligen klarar minst fem timmar uppspelning i samma test.

På produktens baksida finns en Harman/Kardon-logotyp som sägs bekräfta produktens höga ljudkvalitet. Märkningen är väl motiverad. Datorns dubbla högtalare producerar högt ljud av relativt hög kvalitet. Det finns flera produkter inom 15 tums- och 17 tums-klassen som erbjuder bättre ljudupplevelse, men få i Click 2 Pro:s kompakta format som kan återge samma ljudkvalitet.

Den lilla kamera som finns på huvudkomponentens baksida fångar bilder av låg kvalitet. Kameran har ett autofokussystem som är både långsamt och högljutt. När systemet ställer om sin fokus, knakar och gnisslar det i kamerahuset. Kameran på framsidan av produkten har inte samma problem, då den har en fast fokus. Trots det kan den inte heller fånga särskilt bra bilder. De innehåller ofta stora mängder brus och har ett mycket begränsat dynamiskt omfång.

Toshibas dator har stöd för trådlös kommunikation via Wi-Fi och Bluetooth. All kommunikation över 2,4 GHz-bandet fungerar utan problem men Wi-Fi-mottagaren på 5 GHz-bandet plågas av dålig mottagning. På platser där andra datorer har nära full mottagning till ett 5 GHz-nätverk, visas inte ens nätverket på Click 2 Pro. Detta kan vara ett stort problem för de användare som exempelvis bor i ett lägenhetskomplex med stora mängder störning på 2,4 GHz-bandet.

 

Mjukvara:

Toshiba Satellite Click 2 Pro skeppas med Windows 8.1. Operativsystemet är stabilt, funktionsrikt och som gjort för en laptop/tablet-hybrid lik Click 2 Pro. Systemet har ett vackert pekskärmsanpassat användargränssnitt och världens mest populära datorsystem i grunden. Eftersom datorn inte använder sig av Pro-versionen av Windows 8.1, saknas dock funktioner så som BitLocker.

Som vanligt har Toshiba förinstallerat ett flertal program på datorn, utöver de program som redan kommer med Windows 8.1. En stor majoritet av de förinstallerade applikationer känns överflödiga. Det bästa exemplet på onödig mjukvara är McAfee LiveSafe – ett antivirusprogram med 30 dagars kostnadsfri prenumeration. När de 30 dagarna har passerat, tvingas användare betala flera hundra kronor per år för att hålla programmet aktivt. Windows 8.1:s avancerade skydd mot skadlig mjukvara gör att programmets värde är minimalt – knappast värd dess höga prenumerationskostnad.

Toshiba har förinstallerat ett flertal applikationer från tredjepartsutvecklare så som Evernote, Cut The Rope, Amazon Kindle, Netflix, Skyscanner och Spotify. Dessa applikationer är bra men skulle lika gärna kunna laddas ner från Windows Store av de användare som är intresserade av dem.

Toshiba har förinstallerat elva egenutvecklade program på datorn. Service Station håller koll på drivrutiner och uppdateringar; Toshiba Tempro ger information om datorn och dess garanti; PC Health Monitor ger information om datorns batteri, SSD-enhet, fläkt med mera; och Desktop Assist är ett program med en underlig blandning av funktioner och genvägar till andra Toshiba-program. Ett fåtal av Toshibas 11 förinstallerade program är användbara men inget känns nödvändigt.

 

Sammanfattning:

Toshiba Satellite Click 2 Pro är en produkt som slår samman två världar som tyvärr slutar i en dålig kompromiss. Huvudkomponentens höga vikt, den dåliga låsningsmekanismen och det mediokra tangentbordet gör den till en besvikelse. Om du bestämt dig för att köpa en bra laptop/tablet-hybrid, är Click 2 Pro ett dåligt val. Ett bättre val skulle vara att köpa en Microsoft Surface Pro 3. Denna tunna produkt är snyggare, har en smartare design, bättre och mer praktiska tangentbord och en avancerad pekpenna. Trots det kostar en liknande modell, med tangentbord, bara några hundralappar mer.