Jämför mobilabonnemangen – utifrån sparad surf

I jakten på ett riktigt billigt mobilabonnemang kan ”sparad surf” vara en avgörande faktor gällande vilken operatör som är bäst. Detta inte minst om ojämn surfmängd används under året.

Vad är sparad surf?

Flera operatörer erbjuder sina kunder att ”spara sin surf”. I korthet innebär det att personen får behålla oanvänd surfmängd till kommande månad och därmed ha mer GB att surfa med den månaden. Detta medan andra operatörer ”nollställer” inför varje månadsskifte. Det kan därmed se ut som följande:

  • TRE – Nollställer

Du har ett abonnemang med 20 GB surfmängd hos Tre.se. En månad surfar du bara för 12 GB. I slutet av månaden nollställs surfmängden vilket innebär att du återigen börjar om på 20 GB.

  • HALLON – Spar surf

Du har ett abonnemang med 20 GB surfmängd. En månad surfar du bara för 12 GB. Eftersom 8GB därmed sparas kommer du ha 28 GB i början av nästa månad.

Är det viktigt?

I en jämförelse av mobilabonnemang, på Mobilabonnemangi.se, visas att de billigaste mobilabonnemangen har 3 – 4 GB och kostar cirka 100 kronor per månad. Det är visserligen en låg surfmängd men med ”spara surf”-funktionen kan det räcka. Detta inte minst om WiFi kan utnyttjas hemma, på träningen och på arbetsplatsen.

Under skolveckor/arbetsveckor bör det inte gå åt speciellt mycket surf. När sedan exempelvis sportlov, sommarlov eller semester kommer kan ”potten” vara uppe i 10 GB. Fördelen är därmed att det alltid lönar sig att spara på GB samt att månader med stort behov av surfmängd jämnas ut mot månader då det kan sparas.

Att köpa extra är dyrt

En person som har 8GB, utan att kunna spara, kommer behöva köpa extrasurf de månader som mer än 8GB krävs. Extrasurf som generellt är onödigt dyrt hos operatörerna. Det hade därmed varit billigare att ha exempelvis 6GB med surfpott (sparad surf) för att därmed kunna spara ihop till de månader där många GB behövs.