Smarta teknikprylar som sänker elräkningen

Moderna teknikprylar är centralt i många hushåll men dessvärre är många av dessa riktiga energislukare. Glädjande för ”tekniknördarna” är dock att det även finns tekniska ting som kan hjälpa till att sänka elräkningen – bland annat i form av fjärrstyrda reglage och uttag.

Fjärrstyrda elementreglage

Med fjärrstyrda elementreglage kan du försäkra dig om att du inte eldar för kråkorna. Dom befintliga och manuella reglagen byts ut till fjärrstyrda (det finns flera olika modeller och märken på marknaden) och på så vis kan varje enskilt element i bostaden fjärrstyras från mobilen. Temperaturen kan med andra ord finjusteras i varje rum – både när du befinner dig i hemmet och när du är på resande fot.

Att till exempel sänka inomhustemperaturen ett par grader när ingen vistas i bostaden, för att sedan höja strax innan hemkomsten, kan göra stor skillnad på elräkningen. Till flera modeller finns dessutom en tillhörande app, där det både går att schemalägga och styra reglagen manuellt.

Fjärrstyrda strömbrytare

Annat som kan styras från mobilen och som kan hjälpa till att hålla nere elkostnaderna är fjärrstyra strömbrytare. Dessa sätts i vanliga vägguttag och sedan kopplas apparater, belysning och annat in i uttagen och kan på så vis tändas, släckas, startas och stängas av direkt från mobilen.

Flera av modellerna kan styras även på distans, så det går exempelvis att tända och släcka lampor även när ingen är hemma. En bra funktion för att tända upp hemmet i vintermörkret innan familjen kommer hem eller för att få det att se ut som att någon är hemma när det i själva verket inte är så.

Det finns förstås flera faktorer som avgör hur mycket elräkningen kan minskas med hjälp av fjärrstyrda produkter – bland annat vilken typ av elavtal som hushållet har. Det går att spara pengar på elavtalet också, till exempel genom att byta till ett timprisavtal.

Vattenkokare

En vattenkokare kanske inte direkt kvalar in under kategorin High tech men det är ändå en pryl värd att nämna. Enligt Energimyndigheten är vattenkokare energieffektiva och hjälper till att spara på elen. Dessutom finns många modeller som kan ställas in på flera olika temperaturer för att inte behöva värma vattnet mer än nödvändigt – vilket också sparar energi.

Tänk på att det inte behöver vara vatten för te eller välling – det funkar lika bra att koka upp vattnet till pastan eller potatisen.