Tekniska prylar för barn – vad ska man satsa på?

Att skärmanvändandet krupit allt längre ner i åldrarna råder det inga tvivel om. Ungarna kanske lånar mammas eller pappas telefon då och då vilket för dom flesta är okej – men behöver barn egna tekniska prylar som dessutom kostar tusentals kronor?

Svaret på den frågan är som vanligt ganska kluvet och beror på stor del vem man frågar. Nedan går vi igenom ett par teknikprylar som faktisk kan komma till nytta för barn på flera sätt – men också några tips för att minska skärmtiden.

Skärmar – telefoner, datorer, TV och surfplattor

Det pratas som sagt en del om barn och skärmtid, om vad som är lämpligt och inte. Den frågan avgör man såklart själv och även om ett barn knappast har behov av all teknisk utrustning så erbjuder dom flesta prylarna bra underhållning för både stora och små barn.

Surfplattan tycks vara det optimala och kanske även det mest populära – då man både kan kolla på filmer, spela spel och aktivera sig på andra sätt. En telefon är likvärdig men bjuder också på andra funktioner som mindre barn inte har så stor nytta av.

Oavsett vilken teknikpryl man väljer till sitt barn är det dock klokt att se till att användandet inte går över styr. I en artikel från SVT tar man upp ämnet om att minska barnens skärmtid och nämner tips som att hitta på roliga aktiviteter tillsammans i stället.

GPS klocka för barn

Ett annat alternativ på teknikpryl som faktiskt är framtagen att användas av just barn är GPS klockan, som finns i många olika varianter. På sätt och vis fungerar den som en enklare mobiltelefon som till exempel går att ringa till och från men som inte bidrar till samma skärmtid som en surfplatta eller mobil. Huvudfunktionen är såklart också att det är en form av GPS, så att man som förälder kan följa barnets position, till exempel på väg till och från skolan.

I ett test av gps klockor för barn betar man av flera olika modeller och dess funktioner, så som batteritid, säkerhetszon och andra tekniska egenskaper. Klockan är en bra teknikpryl att satsa på för den som tycker det är för tidigt med egen mobil men som ändå vill ge barnet lite av den frihet som en egen telefon kan innebära.