Gps klocka för barn – bättre än mobiltelefon? 

Det finns många skäl att som förälder inte vilja ge sina barn en mobiltelefon i allt för ung ålder. Även om det kan finnas många fördelar med en sådan innebär det också en del nackdelar och inte minst menar många på att barn inte har behov av en egen telefon.

Något som däremot blivit vanligt förekommande är GPS klockor för barn – som delvis kan fungera lite som en mobiltelefon samtidigt som dom är mer anpassade efter just barns behov.

Vilka funktioner har en gps klocka för barn?

Gps klockor för barn kommer med många olika funktioner och kan skilja sig en del beroende på märke och modell. Som namnet antyder är det delvis en gps, så att man som förälder kan hålla koll på barnets position.

Andra vanliga funktioner är att det går att ringa till och från klockan, vilket är ett utmärkt sätt att hålla kontakt med barnet utan att behöva förse hen med en mobiltelefon. I många klockor går det dessutom bara att ringa till förinlagda nummer – något som kan bidra till en stor trygghet.

En del klockor har även meddelandefunktion, ungefär som sms, och många är försedda med en slags alarmknapp som kan användas vid eventuella nödsituationer. Andra funktioner som finns på en del modeller är kamera, möjlighet att skicka röstmeddelanden mm.

Fördelar

Den stora fördelen med gps klocka för barn är den ökade säkerheten. Förr eller senare är det dags för barnen att bli mer självständiga och med en gps klocka kan man släppa i väg barnet till skolan, till lekplatsen eller hem till en kompis på egen hand utan att behöva oroa för om hen har kommit fram eller inte.

Att kunna hålla koll på barnets position är en trygghet och det faktum att man kan ta kontakt, utan att barnet behöver en mobiltelefon lika så. Att klockorna är anpassade efter barns behov, till skillnad från mobiltelefoner, är såklart också en stor fördel.