Solcellsladdare till iPhone – hur mycket bör man spendera?

Solcellsladdare varierar ganska mycket i pris. Har du en högre budget kan du titta på kraftfulla modeller (med hänsyn till W) och ett inbyggt med batteri med hög kapacitet (med hänsyn till mAh).

Om du bara ska ladda upp din iPhone kan det räcka med ett mindre batteri. Om du även vill kunna ladda Mac och iPad bör du titta på högre W och större batterier.

Ska du ladda upp ett batteri på 3 000 mAh (iPhone 11 har ett batteri på ca 3 100 mAh för referens), så tar det ungefär två timmar med en effekt på 5 Watt. För en iPad skulle det istället ta ungefär fem timmar – och dessa siffror gäller vid optimala förhållanden. Vid växlande eller molnigt väder kan det gå ca 50 procent långsammare.

Undvik de billigaste

För att kunna lita på att du får effekt av din solcellsladdare när du behöver det, bör många av de billigaste varianterna undvikas. Det är ganska vanligt att se en effekt på omkring 1W på lågprismodeller. Har du en iPhone kommer 1W inte att räcka särskilt långt.

Den låga effekten i kombination med att de ofta saknar ett internt batteri (eller har ett inbyggt batteri av låg kvalitet), gör att du riskerar att bli utan en fungerande mobil om du är ute en längre period.

Skräckhistorierna

Generellt sett är det inga problem alls att ladda telefonen genom solpaneler. Se bara till att kontakterna passar i båda ändar så är du på den säkra sidan. Det kan man säga gäller just generellt. Råkar du köpa en solcellsladdare av låg kvalitet kan det finnas risker förenade med laddningen.

Det finns gott om historier om användare som köpt lågkvalitativa solcellsladdare och fått varningsmeddelanden från sin iPhone. Meddelandena handlar om överhettning. Problem kan givetvis förekomma med billiga ”vanliga” laddare också – men det kan vara lite annan typ av problem man stöter på när det är just solceller.

Ta hellre lite för många W än för få

Det är lätt att stirra sig blind på de W-antal som anges i produktbeskrivningarna. Tänk dock på att det här gäller vid full effekt, när det är soligt och panelerna pekar i bra vinkel mot solen. På lite nordligare breddgrader är det svårt att nå full effekt stora delar av året. Om du även vill kunna använda panelerna i växelvist väder bör du köpa nåt lite kraftigare – även om det kostar mer.