Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition
Vill du ha en stor bärbar dator, är Acers V 17 Nitro Black Edition ett av många val. Den är relativt tunn och lätt med tanke på sin höga prestanda och många komponenter, men är den verkligen något att ha?
Mjukvara och design:
En 17 tum bärbar dator är inget man köper utan att tänka till ordentligt innan. Vad ska man ha en så stor bärbar dator till? Användningsområdena är inte många. De allra flesta produkter med en så stor skärm är både alldeles för tunga och stora för att vara praktiska att bära i en ryggsäck eller axelväska. Om man bara ska ha den hemma, kan man fråga sig varför man inte köper en stationär dator och får ut betydligt mer för sina pengar. Om man trots allt bestämt sig för att köpa en stor bärbar dator är Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition ett av många val.
Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition (kallad Black Edition i fortsättningen) är en stor dator. I jämförelse med liknande produkter på marknaden är den trots det en av de tunnaste och lättaste. De användare som söker en dator med både SSD-enhet och hårddisk, DVD-läsare och den allmänna prestanda som Black Edition erbjuder, har svårt att hitta en produkt som är lika lätt. Det enda stora undantaget på marknaden i dag är MSI GE70 som väger 2,7 kilogram, istället för Black Editions 3 kilogram.
Utöver relativt låg vikt erbjuder Acers speldator god byggkvalitet. Datorn är knappast byggd av metall men känns bra i händerna, trots att den är nästan uteslutande byggd i plast. Datorns svarta lock är byggd i ett randigt plastmaterial som har en matt finish. Materialet sitter tätt inpå de inre komponenterna och känns stadigt konstruerat. På lockets vänstra sida finns en silverfärgad Acer-logotyp.
Datorns gångjärn är byggt med en glansig silverfärgad finish som sticker ut från produktens annars mörka utseende. Även om det kan se ut som metall på håll, är även gångjärnet byggt i plast. Trots det ser det riktigt snyggt ut. Med den graverade texten ”Aspire V Nitro” ser den både unik och lyxig ut. Gångjärnet är väl avvägt och lätt att ställa i rätt vinkel, utan vinkeln ändras i efterhand. Gångjärnets enda lilla problem är att det är lite för trögt och att det kan kräva en hand på datorn för att den inte ska flyttas tillsammans med locket.
På undersidan av datorn finns fyra plastfötter, två högtalargaller och fyra galler för ventilation. Ventilationen drivs av fläktar som pressar luften bakåt, strax under gångjärnet. Bottenstycket kan lossas med vanliga Phillips-skruvar.
På datorns vänstra sida finns två USB 2.0-portar, ett Kensington-lås och en DVD-spelare/brännare. Spelaren har tyvärr ingen möjlighet att läsa Bluray-skivor, vilket knappast gör Black Edition till ett bra val för multimedia. DVD-spelaren öppnas med en knapp på utsidan av läsaren. Den går inte att öppna när datorn är i viloläge. Skärmen måste vara på för att läsaren ska kunna öppnas.
På datorns framsida finns inga portar eller andra viktiga komponenter. Höger sida bjuder dock på två USB 3.0-portar, en SD-kortläsare som behåller halva kortet utanför datorn, en kombinerad 3,5 mm hörlur- och mikrofon-port, en HDMI-port, en Ethernet-port, gömd bakom en lucka, och en AC-port med indikatorlampa. Datorns fyra USB-portarna bör vara tillräckliga för de allra flesta användare. En HDMI-port kan dock tyckas lite för en dator av Black Editions kaliber.
Med en stor bärbar dator kommer ett stort och välutrustat tangentbord. Här finns stora knappar med stora mellanrum, en lång rad funktionsknappar och en hel number pad. Tangenterna är i klassisk chiclet-stil och kan därmed omöjligtvis konkurrera med större externa tangentbord. Trots det är tangentbordet trevligt att använda och lätt att skriva på. Skulle man önska sig något så vore större mellanrum mellan tangenterna att föredra. Med gott om utrymme till höger och vänster om tangentbordet är inte detta en orimlig önskning. Tangentbordet är bakgrundsbelyst med röd belysning. Belysningens färg ger datorn ett ”gaming”-utseende men har knappast någon praktisk fördel.
Datorns pekplatta är centrerad under tangentbordets mellanslagstangent. Detta gör den lätt att komma åt. Den är dock svår att se och känna sig fram till. Den har nämligen samma färg som det omringande handledsstödet. Eftersom den är stor och placerad rakt nedanför mellanslagstangenten är den ändå svår att undvika. Likt många andra pekplattor från andra tillverkare i PC-branschen är den lätt att använda men saknar det lilla extra som pekplattor på Apples produkter erbjuder. Den är inte heller tillräckligt väl konstruerad för att ge en känsla av kvalitet. När man knackar på den, låter det som om den lossnat från sitt fäste i datorn. De integrerade knapparna känns bra men vibrationerna som skapas när man knackar på pekytan skapar ett ljud som känns igen från marknadens billigaste produkter.
Datorns på/av-knapp sitter strax ovanför, på höger sida, av tangentbordet. Knappen är inte bakgrundsbelyst, har samma färg som den omgivande konstruktionen och sticker inte upp från resterande delar av kroppen. Detta betyder att den är båda svår att se och känna.
Black Edition har en 17,3 tum Full HD-upplöst skärm. Med tanke på sin storlek har skärmen ingen imponerande upplösning. Eftersom den är gjord för att spela spel med, är upplösningen ändå ett utmärkt val från Acers sida. Högre upplösning hade gjort den svår att spela moderna spel med. Runt skärmen finns en ram, en gigantisk ram. Den är mer än tre centimeter bred under skärmen och mer än två centimeter över. Detta är ett minst sagt underligt designval från Acers sida. Jag kan inte tänka mig att datorns komponenter inte skulle få plats i ett mindre format. Att bara skala bort en centimeter från alla sidor av ramen skulle göra produkten betydligt mindre.
Bildskärmen är matt, ljusstark och bra på att återge fina färger men är LCD-baserad och har därför klassisk problem med svärta. Skärmens svärta försvinner snabbt vid höga betraktningsvinklar, särskilt när den skådas ovanifrån. Färger hanteras utan problem och behålls korrekta vid höga betraktningsvinklar.
Prestanda:
Black Edition har ett par månader på nacken. Detta betyder att den inte kan konkurrera med spelvärldens nyaste produkter, men att den kan vara ett bra val för de spelentusiaster som letar efter en produkt med god prestanda i 10 – 15 000 kronors-klassen. Innanför skalet finns inget Intel Broadwell-chip utan en Intel Core i7 4710Q-processor från Haswell-familjen klockad till 2,5 GHz. Processorn är mer än tillräckligt kraftfullt för så gott som alla moderna spel och applikationer. Om inte batteritid är ett stort orosmoln bör inte den smått föråldrade processorn vara ett problem för någon användare.
Processorn får assistans av 16 GB DDR3-minne. Minnesmängden är tillräcklig för alla moderna spel och kan vara praktisk för de användare som vill utnyttja datorns höga prestanda för bild- och videoredigering.
Lagring sker på två lagringsenheter. I mitt testexemplar inkluderas en SSD-enhet på 256 GB och en 5 200 rpm hårddisk på 1 TB. Operativsystemet är installerat på SSD-enheten, vilket ger ett snabbt operativsystem och snabb uppstart av applikationer. Hårddisken är tänkt att användas för massmedielagring medan SSD-enheten är tänkt att användas för system och program. Kombinationen av lagringsutrymmen ger en snabb dator med stora mängder utrymme, perfekt för spelentusiaster som alltid vill ha ett stort bibliotek spel installerade och/eller ett stort bibliotek av nedladdade filmer.
För många spelentusiaster är det grafikenheten som har störst påverkan på upplevelsen av spel. Black Edition driver sin Full HD-upplösta skärm med ett NVIDIA GeForce GTX 860M-kort. Kortet är cirka ett år gammalt och har därför ersatts av kort så som 960M. Trots det är det ett bra kort för dig som vill spela de allra flesta spel på medium-inställd grafik. Grafikkortet har svårt att driva moderna spel på höga grafikinställningar men har inga större problem med att hålla bildfrekvensen en bra bit över 30 bilder per sekund i de senaste spelen. Nästan ingen bärbar dator i samma prisklass erbjuder högre grafikprestanda. ASUS G750JS är ett av få exempel på en bärbar/släpbar dator som säljs med bättre grafikkort och för ett lägre pris än Black Edition. ASUS:s dator väger dock 50 procent mer än Acers alternativ.
Black Edition har fyra inbyggda högtalare. Dessa kan producera ljud med imponerande volym men saknar kvalitet. De kan producera bättre ljud i de lägre frekvenserna än många konkurrenter men är obehagligt dålig i mellanregistret, särskilt vid hög volym. Högtalarna är inte mycket sämre än konkurrenterna men är inte att rekommendera för långvarig uppspelning av musik eller ljud från film.
Laddaren till Black Edition är inte att leka med. Likt produkten i sig är också laddaren stor och klumpig. Bara sladden och transformatorn väger mer än 600 gram. Tack vare sin storlek kan den dock leverera 135 watt, en imponerande mängd energi per tidsintervall.
Med stora produkter kommer vanligen långa batteritider. Detta gäller åtminstone för både smartphone och tablet-marknaden. Här gynnas bland annat stora smartphones av faktumet att stora batterier får plats innanför skalet. Black Edition är en minst sagt stor produkt men erbjuder ändå mycket låg batteritid. Produkten har en av de sämsta batteritider jag sett i en laptop på flera år. För att testa batteritid sattes datorns skärm och högtalare till 50 procent och en Full HD-upplöst lokal video spelades upp i fullskärm tills batteriet tog slut. Resultatet blev 3 timmar 25 minuter. De allra flesta laptops klarar åtminstone 5 timmar uppspelning av samma material. Black Edition är helt enkelt inte gjord för att användas ute på fältet en hel dag.
Datorns inbyggda kamera liknar många andra kameror i branschen. Den fångar dåliga bilder som innehåller stora mängder brus, särskilt inomhus eller i andra miljöer med dålig belysning. Kameran kan användas för videokonferenser men kan knappast användas till något annat.
Mjukvara:
Black Edition drivs av Windows 8.1. Datorn skeppas inte med Pro-versionen av operativsystemet, vilket bland annat gör det svårare för användare att kryptera datorns lagringsutrymmen. Operativsystemet är stabilt och funktionsrikt – det är ett av Microsofts bästa operativsystem någonsin. Med Windows 10 i horisonten är det inte heller en dålig tid att köpa en ny dator. Eftersom det nya operativsystemet kommer vara gratis för användare av Windows 8, finns det ingen anledningen att oroa sig. Datorn använder ett bra operativsystem som förhoppningsvis blir ännu bättre den kommande hösten.
Acer har förinstallerat många program på Black Edition – fler än 50 stycken. Bara en bråkdel av dessa är bra och kan över huvud taget vara motiverade att förinstallera på en dator. De allra flesta applikationer reproducerar funktionalitet som redan finns i operativsystemet och är troligen installerade enbart för Acers ekonomiska vinning. Bland de förinstallerade applikationerna finns McAfee LiveSafe, som skeppas med 30 dagar kostnadsfri användning. När testperioden löpt ut krävs användare på hundratals kronor per år för att få fortsatt skydd. Denna typ av mjukvara är troligen inte installerad för att gynna användare, utan för att sälja dyra prenumerationer för mjukvara som troligen inte behövs. Windows 8.1 har ett avancerat inbyggt skydd mot skadlig mjukvara. Antivirus-program ger inget stort mervärde för användare.
Bland datorns förinstallerade mjukvara finns en lång rad Acer-utvecklade program för hantering och delning av bilder, dokument och filmer. Dessa program är väl utvecklade men behöver knappast förinstalleras i datorer som är riktade till spelentusiaster. Dessa användare har troligen egna lösningar för fildelning och mediehantering.
Datorn har ett flertal förinstallerade applikationer skapade av populära tredjepartsutvecklare. Bland dessa finns Spotify, Netflix Amazon Kindle, Flipboard, Zinio, Evernote och en provversion av Microsoft Office. Dessa applikationer är bra och lätta att använda men skulle lika gärna kunna laddas ner från Windows Store eller de respektive utvecklarnas hemsidor.
WildTangent Games har en förinstallerad spelbutik för små och billiga spel. Datorn säljs med 14 förinstallerade spel av enkel karaktär som kommer från butiken. Spelen passar knappast för en seriös spelentusiast.
De användare som inte gillar att använda Windows 8:s Start-skärm kan använda sig av den förinstallerade mjukvaran Pokki Start Menu. Programmet ligger i det klassiska användargränssnittets meny. Ett klick på programmets ikon öppnar en start-meny som ger snabb tillgång till applikationer, kontrollpanelen, genvägar till mappar, en sökmotor för hela datorn och alternativ för att stänga av och starta om datorn. Programmet är användbart men skulle lika gärna kunna lämnats utanför datorn. Personer som köper en produkt likt Black Edition vet själva vilken mjukvara de vill ha installerad på sin dator. Acer behöver inte hjälpa dem på traven genom att installera en massa onödiga program som troligen aldrig kommer användas.
Kort sagt är datorns mjukvara helt okej. Den stora mängden förinstallerad mjukvara är irriterande men inget stort problem för användare som vet hur man avinstallerar program.
Sammanfattning:
Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition är en speciell typ av dator som bara går att rekommendera till en liten grupp människor. Dess vikt och storlek gör den jobbig att bära. Den konsument som vill köpa en sådan dator kräver en stor skärm och kraft innanför skalet. Om du vet att du vill ha en 17 tum laptop är Acers dator ett bra val. Den erbjuder god prestanda för ett rimligt pris, och gör detta i ett snyggt och relativt lätt format. Den har stora problem med batteritid men är annars en stabil produkt med många goda egenskaper.